15.06.2011

Favorittbøker fra A til Å: A


Anettes boktema går ut på å finne din favorittbok på de de ulike bokstavene i alfabetet. Jeg henger, som vanlig i slike utfordringer, en del etter, men her kommer hvertfall bokstaven A.
Jeg har ikke lest så mange bøker på A ser jeg - men denne boken er uansett et godt valg.

  • At the mountain of madness av H P. Lovecraft

Jeg har skrevet en omtale av boka, som du finner her.

H.P. Lovecraft (1890-1937) var en amerikansk forfatter, innenfor sjangrene horror, fantasy og science fiction. Han brukte selv uttrykket "kosmisk horror" om sitt arbeid, noe som innebar ideen om at universet er fundamentalt fremmed, og dermed også umulig å forstå for mennesker. De som skulle være så (u)heldige å forstå noe likevel, ender opp som gale. Det ligger altså ikke i vår natur å forstå det universet vi omgir oss med.

Dette pesimistiske og kyniske verdensbildet danner grunnlag for de fleste av Lovecrafts mest kjente arbeid. Og disse har vært brukt til inspirasjon og har påvirket flere generasjoner av forfattere - særlig innen science fiction og horror. Stephen King, Neil Gaiman Jorge Luis Borges, Michel Houellebecq og Joyce Carol Oates er blant dem som har skrevet om ham eller blitt inspirert av ham.

Lovecrafts inpirasjoner kom fra flere hold - blant annet hans egne mareritt, studier av biologisk, astronomisk og geologisk vitenskap, samt skrekkfortelligene fra Poe. Den salige blandingen gir en unik atmosfære av skrekk i bunn, med kjølig vitenskapelig fakta på toppen, og jakten etter denne kunnskapen driver handligen framover.

Mens han levde hadde Lovecraft helt minimal suksess med sine historier. Livet hans er heller ikke en særlig suksessfull historie - på noen som helst områder. Hans far døde av langtkommet syfilis da sønnen var 8 år gammel, og Lovecraft vokste opp sammen med sin mor, to tanter og morfaren. Da han var tre år kunne han resitere lange dikt, og i seksårsalderen skrev han dem selv. Likevel var skolegangen hans heller mangefull, han var ofte syk, og plagdes med mareritt. Da morfaren døde ble den økonomiske situasjonen brått endret for familien, og de måtte flytte til et mye mindre hus. Den 14 år gamle gutten tok dette så tungt at han vurderte selvmord. Lovecraft giftet seg med Sonia Green i 1924, og de flyttet til New York. Etterhvert skulle Lovecraft komme til å hate denne byen. I en historie han skrev i 1925, He, står det blant annet "My coming to New York had been a mistake; for whereas I had looked for poignant wonder and inspiration (...)I had found instead only a sense of horror and oppression which threatened to master, paralyse, and annihilate me." Etterhvert flyttet han tilbake til sine tanter i Providence. I 1937 døde han av kreft - fattig, og ikke særlig berømt.

(Basert på artikkelen om Lovecraft fra Wikipedia. )

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg har tenkt at jeg burde lese noe av Lovecraft uten å ha kommet lengre enn til det :-)

Jeg er litt usikker på hvilken bok jeg skulle velge og har utsatt det litt fordi jeg har fått følelsen av at han er ganske utilgjengelig.

Har du et godt tips til bok og synes du han er utilgjengelig?

Oda sa...

Ja, jeg har det egentlig på samme måten - så har ikke lest så mye av ham. Kun mountain of madness, og litt dikt og småhistorier.
Har store planer om å få lest mer av ham i løpet av ferien - så kanskje du kan plukke opp et tips senere i sommer =)
Ellers likte jeg MoM ganske bra - har skrevet om den i en bloggpost.
Tror det meste av skriveriene hans er på ganske utilgjengelig engelsk, så man må nok bare bite det i seg og prøve å komme seg over akkurat den dørstokken om man vil lese noe av ham. Men mye av tekstene hans ligger gratis på nettet da - så det er hvertfall mulighet for å laste det ned, og ta en titt på det - og evt. la det ligge, uten å tape mye penger på det =)

Håper å høre om det dersom du leser noe av ham =)
God sommer!

Anette sa...

Heisann og velkommen i klubben! Det er aldri for sent å henge seg på :) Hilsen Anette :)