25.06.2010

Krigslitteratur

  • Testamenet av Heinrich Böll
  • Farvel til våpnene av Ernest Hemingway
Jeg har ikke lest masser av krigslitteratur, jeg vet ikke mye om ulike slag, og enda mindre om militæret generelt – det lille jeg har av kunnskap har nok komme gjennom historietimene på skolen. Derfor føler jeg meg litt lost når jeg leser krigslitteratur. Det er mange ting jeg ikke får helt grepet på – enkelte termer og uttrykk jeg ikke skjønner i det hele tatt. Og det må jo nødvendigvis ødelegge litt av opplevelsen. Likevel er det mange av bøkene som har en handling som utspiller seg i krigen som har andre temaer i tillegg – menneskeverd og menneskets moral, utmattelse og overlevelse, kjærlighet og sorg. Alt dette kan jeg heldigvis ta del i, selv om det altså er mye som går meg hus forbi.

Testamentet: Jeg liker Böll godt – både Katharina Blums tapte ære, og Som en klovn ser det (som jeg har skrevet litt om her) har falt godt i smak. I Testamentet møter vi en tidligere tysk soldat, Wenk, som en dag støter på en offiser, Schnecker, han kjenner fra krigens dager. Schnecker har nå blitt en viktig person i Tysklands rettsystem. Møtet får Wenk til å gi slipp på en hemmelighet han har holdt for seg selv i mange år. Hans historie skrives til broren til Schelling, en annen offiser som Wenk tjenestegjorde under. Schelling ble rapportert savnet etter krigen, men Wenk avslører at han har blitt drept – av Schnecker. Historien som rulles opp forteller om de to offiserenes kamp mot hverandre. Schnecker er overordnet, rå og tro mot det militære regimet. Schelling er den rake motsetning, og han protesterer mot den dårlige behandlingen av mange soldater. (Dette avsløres på de første sidene av boka - så ikke føl deg spoilet =) Böll peker på paradokset at en offiser som har stygge overgrep på sin kappe fra krigens dager, ble representant for Tysklands lov og rett etter krigen.

Farvel til våpnene: Boken handler om løytnant Frederic Henry, som frivillig jobber som ambulansesjåfør for den Italienske hæren, under første verdenskrig. Henry er ung, som så mange andre av soldatene ved fronten – og etter hvert forsvinner entusiasmen for krigen, og flere og flere av dem opplever det hele som meningsløst. Henry møter den engelske Catherine Barkley, som jobber på sykehusene nær fronten, og de to blir forelsket. Det ser etter hvert ut som om det kommer til å gå bra for de to – men dessverre ender det tragisk. Boken er både en kjærlighetshistorie og en krigsroman. Den ble utgitt i 1929, og bygger på Hemingways eget møte med krigen, som frivillig ambulansesjåfør i Italia under første verdenskrig. Hemingway møtte den amerikanske sykepleiersken Agnes von Kurowsky, og ble forelsket. Filmen In love and war fra 1996 skilder deres møte.

2 kommentarer:

Karin sa...

Jeg er Hemingway- fan og "Farvel til våpnene" er en av mine favoritter. Og jeg bare elsker filmen "In love and war" - griner hver gang jeg ser den.

Jeg tror ikke du skal bekymre deg så mye over alle de begrepene du ikke kjenner til. Som du selv sier, det beste i disse bøkene er ofte følelsene...

Jeg har ikke lest noe av Böll, men jeg hører at "Katharina Blums tapte ære" skal være veldig bra.

Oda sa...

Skal ikke bekymre meg så veldig =) Mens jeg leste bøkene så virket det innimellom velidg forvirrende -og jeg hadde følelsen av at jeg ikke helt henger med. Men da jeg begynte å skrive om det i blogginnlegget oppdaget jeg at jeg hadde fått med meg en del likevel - det er vel et tegn på en god forfatter muligens?