18.02.2010

Høststeming (2009)

  • Alias Grace av Margaret Atwood
  • Slaughterhouse 5 av Kurt Vonnegut

Alias Grace: Ved hjelp av avisavskrifter, historiske bøker og fri diktning spinner Margaret Atwood fram en fortelling om Grace Marks – fengslet i en alder av 16 år for drapet på sin arbeidsgiver og hans elskerinne. I teksten fletter hun inn samtaler og intervjuer med Marks og blant annet leger, fengselsbetjenter og dommere, innimellom fortellingen av hva som skjedde på gården den dagen Thomas Kinnear og Nancy Montgomery ble slått i hjel.

Atwood benytter seg ikke av en allvitende forteller – og dette er det sterkeste litterære grepet i boka. Som leser vet vi ikke hva som er sant og ikke. Vi vet ikke hva Grace egentlig har gjort – for dette har hun glemt/nekter å snakke om. Samtidig som vi får servert Graces ulykkelige oppvekst som en psykologisk forklaring på hvorfor hun handlet som hun muligens gjorde, møter vi Grace som en pliktoppfyllende fange som man føler sympati for. En interessant og spennende roman, dog litt langtekkelig noen steder.

Slaughterhouse 5: Verdt å lese, men vanskelig å beskrive. Her er Vonneguts egne ord, fra bokas tittelblad:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg liker disse omtalene dine. Fortsett! Alias Grace har jeg forresten hatt stående i flere år i bokhylla uten å lese. Vi får se...

Karin sa...

Jeg har også Alias Grace stående i bokhylla, ulest. Nå rykket den noen hakk lengre frem på den stadig skiftende leseplanen!