02.05.2010

Casper Bokbinder, Henrik Bokfører og en pilegrimsreise

I Norge er de første kjente yrkesmessige bokomsetningene fra 1500-tallet. Det var bokbindere som drev små utsalg, eller omreisende som bød fram bøker dit de kom. De første man kjenner til er Casper Bokbinder fra Trondheim, og Henrik Bokfører fra Bergen. Begge to virket i første halvdel av 1500-tallet. Jeg skulle gjerne sett hvordan de ”bokhandlene” så ut – og ikke minst møtt Casper Bokbinder og Henrik Bokfører.

Fra denne spede begynnelsen har bokomsetningen i Norge økt temmelig mye. Her i landet har vi den høyeste tettheten av bokhandlere per innbygger – 7400 innbyggere per bokhandel - i Skandinavia. Til sammenlikning har Danmark 12 000, Sverige 18 000 og Finland 17 300 innbyggere per bokhandel. Det må jo bety at vi nordmenn generelt er et lesende folkeferd. =) (
http://www.snl.no/bokhandel) I dag ser jo de aller fleste bokhandlene kliss like. Likevel er det noen bokhandlere jeg liker mye bedre enn andre. Jeg liker at det finnes stoler jeg kan sette meg ned i. Jeg liker at hyllene ikke er så høye at jeg ikke får tak i bøkene – eller at det er krakker tilgjengelig. Jeg liker at hyllene står midt i rommet, og ikke bare inntil veggene. Jeg liker store bokhandlere der jeg kan gå meg litt vill. Jeg liker at butikken er så pass stor at jeg ikke trenger å føle den ansattes blikk i ryggene helen tiden – jeg vil være i fred med bøkene jeg finner. Jeg liker også antikvariater som er overfylte av bøker. Det ligger bøker på stoler, bord og på gulvet. Jeg liker hvordan fingrene blir støvete og skitne etter å ta på bøker som har ligget i hyllene der i mange år – og sikkert lenge i andre hyller også før det. Jeg liker å se på bøkene, og holde i dem, og lese bakpå dem, og bla i dem, og lese sporadisk i dem. Generelt liker jeg steder med mye bøker!
Aller mest har jeg lyst til å dra hit:
El Ateneo i Buenos Aires er et gammelt teater som i 2000 ble gjort om til bokhandel. Det er stoler rundt om i hele bygget, og café på den gamle scenen. Jeg føler at ordet ”bokhandel” ikke helt gjør stedet rettferd. Skal jeg noen gang dra på pilegrimsreise så tror jeg at det må bli hit!
Les mer om stedet på Wikipedia
her.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Utrolig bra innlegg! Skulle gjerne lest mer om Casper og Henrik. Vet du mer om dem?
Jeg er forresten glad i bokhandlere hvor de som jobber der setter sitt personlige preg på butikken gjennom f.eks. å lage hyller med "Trine anbefaler" eller små lapper på bøkene hvor de ansatte skriver hva de likte ved akkurat den boka. Det er fint.

Oda sa...

Takk for det! Vet desverre ikke mer om dem nei - ser også ut som det er vanskelig å finne noe mer.
Hvis noen vet noe så hadde det vært morsomt å høre!

Når jeg ser sånne anbefalings-lapper så tenker jeg alltid at det er folk som koser seg på jobben sin (er jo ikke sikkert de faktisk leser bøkene PÅ jobben - men er litt koselig for det).