11.09.2010

Livets absurditeter

  • Den fremmede – Albert Camus

Romanen fortelles av Meursault, en mann som er fremmed for sin egen tilværelse og sitt eget liv.

Historien begynner i det Meursault får vite at hans mor er død. Han drar i begravelsen hennes, og deltar på hennes vake. Vi får en beskrivelse av det som skjer, men Meursault viser ingen følelser og reaksjoner slev. Han virker mer opptatt av å få en røyk og kaffe, samt å beskrive de andre menneskene i begravelsen og under vaken.

I de neste dagene gjenopptar Meursault sitt bekjentskap med en tidligere kollega, Marie, får et seksuelt forhold til henne. Når hun spør ham om han er glad i henne svarer han at det er uten betydning, men at han antagelig ikke er det.

En nabo og kamerat, Raymond, har hatt et forhold til en dame, som han mistenker for å være utro. Meursault hjelper ham med å skrive et brev, med eneste hensikt å få henne til leiligheten, slik at Raymond kan ha sex med henne og banke henne opp – som hevn.
Senere dreper Meursault en arabisk mann, som har fulgt etter Raymond, for å ta hevn for overgrepet som har skjedd. Selv om araberen er død etter det første skuddet, skyter Meursault ham fire ganger til.

Meursault er fremmedgjort for seg selv og sin egen tilværelse. Han har ingen kontakt med sine egne følelser, og har liten interesse eller vilje til å styre og endre de hendelsene som skjer med ham. Gjennom hele teksten merker man distansen mellom det som skjer og Meursaults følelser overfor det. Selv om det er hans liv, beskriver han det som om det et er en glassvegg mellom ham selv (hans følelser og inntrykk) og handlingene han gjør. Dette får konsekvenser når rettsaken mot ham begynner, og han er tiltalt for drap.

Camus drøfter kort og godt livets absurditeter og meningsløshet. Det krever litt tankevirksomhet fra leseren, men anbefales som et innblikk i eksistensialismens filosofi, og som et av hovedverkene i det 20. århundrets litteratur.

3 kommentarer:

labben sa...

Tenkte jeg skulle tipse om at du kan bli vinneren av en valgfri pocketbok hvis du får flest riktige svar på den nye quizen jeg har lagt ut. Det står mellom deg og Christine (hvis noen andre vinner blir quizen fortsatt en stund til).

Jeg kjøpte forresten en Camus bok for ikke så lenge siden, men kommer ikke på hvilken i farten. Får se om jeg finner den frem snart.

Oda sa...

=) takk for tipset - da håper jeg noen andre vinner - så du fortsett litt til!

Janke sa...

Camus er en av mine absolutte favoritter! Denne er fantastisk god!