13.12.2010

Lesehåp for 2011

Inspirert av en haug med andre bloggere skriver jeg min egen liste med nyttårsforsetter for neste leseår. Jeg er ikke særlig glad i ordet nyttårsforsetter, da erfaring tilsier at de aldri gjennomføres. Lager derfor en liten liste over lesehåp for nesteår.

1) Lese mer på ikke-bokmål. Etter å ha tatt en kjapp oppsummering av året som har gått ser jeg at det meste som leses er på bokmål. Noe av det oversatt fra språk jeg ikke kan i det hele tatt (fransk, tysk, italiensk), men mye av det kunne jeg nok ha lest på orginalen (svensk, engelsk). Dessuten har det vært flaut lite nynorsk i år.
2) Lese flere kvinnelige forfattere. Usj, jeg liker egentlig ikke dette punktet. Jeg velger jo ikke bok ut fra forfatteren, men innholdet. Men kanskje, bare kanskje, er det sånn at jeg uten å vite det velger bort kvinnelige forfattere fordi jeg har en fordom om at de skriver kjedelig og klissete. Så – kompromiss – de gangene jeg ikke klarer å bestemme meg for å lese bok A eller B, og jeg har like lyst til å lese begge, så velger jeg den med kvinnelig forfatter.
3) Lese noveller. Jeg er ekstremt dårlig på dette. Kommer meg nesten aldri gjennom en hel novellesamling. Så i løpet av året skal jeg lese HELE Bikubesong av Frode Grytten (JA, det er flaut, men jeg har lest flere av novellene (og likt dem), klarer bare ikke å få lest alt sammen, det er en eller annen sperre der).
4) Lese Sveve over vatna av Ragnar Hovland. Denne har jeg visst skrevet opp hele tre ganger på ”Vil/skal lese”-listen min, så er kanskje på tide å få gjort det.
5) Lese Harry Potter-bøkene på nytt. Dette har jeg tenkt på lenge, og særlig før jeg var å så filmen nå i november. Men fikk selvsagt ikke tid. Lurer på om jeg skal spare det til eksamensperioden, og bruke det som belønning til meg selv (1 time eksamenslesing =1/2 time koselesing).
6) Kommentere på andres blogginnlegg. Jeg er ganske god til det til tider, synes jeg selv, men det skader ikke å huske litt ekstra på det. Å få kommentarer er jo noe av det koseligste med det å blogge.
7) Ha flere lesestunder. I travle perioder blir lystlesing bortprioritert. Til nød blir det noen sider på sengekanten (hvis jeg ikke er for trøtt), eller på bussen (hvis jeg ikke er for trøtt). Selv om føler at jeg ikke har tid til å lese, så betyr ikke det at jeg aldri har pauser og stunder der jeg ikke gjør skolearbeid/trener/jobber/etc. Det betyr bare at jeg bruker pausene på så mye annet tull – f.eks TV, pc. Så jeg skal bli flinkere til å bruke tiden min på å lese – sette meg ned i en god stol, kanskje en kopp te, og kose meg med en bok uten å gjøre alt mulig annet samtidig.
8) Finne nye blogger. Jeg er litt dårlig på å finne blogger jeg ikke har på lista. Det er jo så mange fine og spennende blogger der ute. Så jeg skal bli flinkere til å finne nye blogger, og kanskje ta bort fra lista de som er døde, eller i svært langdrøyde dvaler.

Lister er gøy, og vil du bli inspirert så sjekk disse nyttårsforsettlistene: Bokorm, Julies bokbabbel, Migrating Coconuts og Sukkerrør.

5 kommentarer:

Lena sa...

Nr. 5: Ja! Den leste jeg i sommer. En fantastisk bok.

Stine sa...

For et vakkert ord, lesehåp :) Det går i favoritt-ord-lista mi sammen med "lesesjel". Likte også punkt 7 veldig godt, den skal jeg også adoptere. Og takk for linken til bloggen min :)

Kari sa...

Jeg kan iallfall bidra litt vedrørende punkt 8 på listen din. Sjekk http://oversetterblogg.blogspot.com/
Den har nettopp gjenoppstått etter noen måneders dvale.

For øvrig ser jeg at du leser Kjærleikens ferjereiser. Som blottende ung norsklærer (veldig lenge siden:-) brukte jeg denne boka i en voksenopplæringsklasse med bare damer - de fleste atskillig eldre enn jeg. Husker at de var begeistret og over seg av undring over at en så ung forfatter (25 år) kunne skrive så innsiktsfullt om kvinneliv. I dag må den vel også sies å være et tidsbilde. Står den seg fortsatt, tro?

Oda sa...

Lena: Regner med at du mente Hovlands =) Husker at jeg leste innlegget ditt om den - og tror kanskje det var da den kom på lista mi for tredje gang =P

Stine: Det er godt vi kan dele søsterlig og låne fra hverandre =)

Kari: Oj, flott tips! Spennende med skjulte skatter =)
Kjærleikens ferjereiser holder fortsatt stand så vidt jeg ser det - liker måten han bruker språket på godt merker jeg. Han får fram personene godt! Men det er jo veldig tydelig at den er skrevet for nesten 40 år siden. =)
Kommer nok noe skriverier om den om ikke så lenge...

Bai sa...

Sveve over vatna har eg også hatt ståande lenge. Er det noko med den boka?