14.07.2011

Every man has but one destiny

  • The Godfather av Mario Puzo
Gudfaren - Vito Corleone - Don Corleone, eller bare the Don (kjært barn har mange navn) er øverste leder i familien Corleones mafiaimperie. Han har bygd opp sitt imperie ved å drive olivenolje-import, og etterhvert blitt landets største. Ikke bare takket være ærlig, redelig og hardt arbeid. Som en av New Yorks største mafiafamilier har Corleonene makt til å kontrollere både sine økonomiske og politiske interesser.

Don Corleone har fire barn - sønnene Sonny, Fredo, Michael og datteren Connie. I tillegg har han en "adoptert" sønn, Tom Hagen, og gudsønnen, sangeren og filmstjernen, Johnny Fontane.
I det Don Corleone blir skutt, men ikke drept, på grunn av avslag på å innvolvere seg i narkotikahandel, er det den eldste sønnen, Sonny, som tar over ledelsen av familien. Han er godt hjulpet av familiens "consigliere" - rådgiver, Tom Hagen. Michael har aldri vært interessert i familiens business, og prøvd å distansere seg fra sin families gesjeft så mye som mulig - blant annet ved å verve seg til militæret og finne seg en amerikansk kjæreste. Når familien kommer i krise blir han likevel nødt til å innvolvere seg - og gjør det til de grader, og langt utover "point of no return".

Historien handler i stor grad om Michael Corleone, og hans vei fra å holde seg på utsiden av familien, til å ta over for sin far, og bli den nye Don Corleone. Det er mye menneskelig utvikling og ulike valg som belyses og fremstilles gjennom boken. I tillegg får vi stadig servert subhistorier, som er minst like gode og interessante som hovedhistorien.

Jeg har ikke sett filmen - rangert blant de beste filmene gjennom tidene - men skjønner at boken har potensialet til å være bra film. I tillegg til en god historie - som er spennende, men ikke "mindblowing", er det virkelig gode karakterer - ikke minst er de troverdige, med både dybde og utvikling, selv hos bikarakterene.

Anbefales!

5 kommentarer:

linesbibliotek sa...

Fin omtale! Denne boka har jeg også, og jeg tenkte å lese den før jeg ser filmen. De jeg har snakket med som har lest boken etter filmen er nemlig blitt litt skuffet:-)

Oda sa...

Takk for det =)
Jeg var nesten litt redd for å bli skuffet av filmen nå - det er jo aldri som man forventer ut fra boka. Tror cluet blir å møte filmen med forventning om et kunstverk i seg selv - uten å sammenligne for mye. Det er jo tross alt en av verdens beste flimen =)

Unknown sa...

Gudfaren 2 er faktisk bedre enn 1'ern. Veldig sjelden at man kan si det om en oppfølger. Verre med 3'ern. Styr langt unna den!

krimbloggeren sa...

Enig med Geir: 3`ern var en nedtur.Det som funker fint er å se nummer to etter å ha lest den første boken. Puzo er en flott forfatter, men holder likevel en knapp på de to første filmene.

Oda sa...

Takk for tipsene. Det er notert!