15.11.2011

Austen mysteries!

Av og til kan virkeligheten være minst like spennende som fantasi:VG har i dag en sak med overskriften:

Krimforfatter: - Jane Austen kan ha blitt myrdet


- Jeg tror ikke man kan utelukke drap. Etter å ha gjort et dypdykk i hennes familiebakgrunn har jeg forstått at det var mye som utspant seg som aldri har blitt avslørt. Det kan ha vært motiver for mord, sier Lindsay Ashford, en britisk krimforfatter. 

Ashford viser til et brev Jane Austen skrev noen måneder før hun døde, der det står skrevet: «Jeg har fått litt friskere utseende, og det har jo vært ille, sort, hvitt og enhver feil farge». 

Arsenikkforgiftning gir disse symptomene, i følge en artikkel i Tidsskriftet for legeforeningen: "Gjentatt eksponering for lave doser uorganisk arsen, for eksempel inntak av drikkevann med høyt innhold av arsen, kan føre til kronisk arsenforgiftning. Hyperkeratose i håndflater og fotsåler, pigmentforandringer i hud, konjunktivitt, trakeitt og polynevropati er vanlig (7). Brun pigmentering kan ses rundt øyelokk og brystvorter samt i lysker og aksiller, mens pigmenteringen i nakke og tinning gjerne er flekkevis og dråpeliknende (4). Pasientene beskriver gjerne uspesifikke symptomer som generell muskelsvakhet, redusert energi og appetittløshet. Hårtap, heshet, vekttap, variabel grad av demens og perifere polynevropatier er vanlig. Perifer vaskulær skade kan forårsake akrocyanose og Raynaulds fenomen, eventuelt utvikling av endarteritis obliterans og gangren i tær og føtter, kalt svartfotsyken (139). Ved langvarig eksponering for uorganisk arsen vil det være økt risiko for utvikling av kreft i lunger, hud (Bowens sykdom, plateepitelkarsinom, keratoakantom og basalcelleepiteliom), urinblære og nyrer (126)."

Det var jo ikke så veldig spesifikt - men det er gøy å spekulere og lage små mysterier for seg selv (kanskje det blir krimbok av det)! =D 


1 kommentar:

astridterese sa...

Ja det kunne det virkelig blitt krimbok av! En "morsom" og spennende ide.
Jeg tenker at det kan ligge mye rart bak mange dødsfall av prominente personer. Der er absolutt flere som led en brå og litt uforklarlig død.