14.01.2011

De papirløse - Maria Amelie

"Mennesket kan være så bra det bare vil, det, og likevel ikke bli anerkjent."
I går var jeg på støttemarkeringen for Maria Amelie, som så mange andre rundt om i landet. Janke kom med en appell på Østlandssendingen, og oppfordrer bokbloggere til å blogge om boka Ulovlig Norsk. Etter markeringen tok jeg en tur på biblioteket. Tenkte jeg kunne finne noen novellesamlinger til årets utfordring. Helt tilfeldig plukket jeg ut og bladde gjennom noen bøker, og fant denne lille teksten: 
  • Fra Flyktningesamtaler – om Passets Betydning av Bertolt Brecht
Det passet så bra at jeg må sitere noen avsnitt.


”Ziffel: Dette ølet er ikke noe øl – men det jevner seg ut ved at sigarene ikke er noen sigarer. Passet, derimot, det må være et ordentlig pass for at de skal slippe inn i ladet.

Kalle: Passet er menneskets edleste del, og det blir heller ikke til like lett som et menneske gjør. Mennesker kan bli til overalt – på lettsindigste måte, og uten noen virkelig grunn. Det går ikke med passet, men derfor blir det også anerkjent når det er i orden. Mennesket kan være så bra det bare vil, det, og likevel ikke bli anerkjent.

Ziffel: Mennesket er egentlig bare en mekanisk bærer av et pass. Man stikker passet i brystlommen på det, akkurat som man deponerer en aksjeportefølje i en safe. Safen har ikke noen verdi i seg selv, men den inneholder verdigjenstander.


Kalle: Og likevel kan man påstå at mennesket på sett og vis er nødvendig for passet. Passet er hovedsaken, det er klart, men uten det mennesket som hører til, ville passet ikke være mulig, eller i hvert fall ikke komplett.”Knirk skriver omtale av boka til Maria Amelie her.
Les mer på Amnesty sine nettsider her, og signer oppropet.
Ta også en titt på siden til kampanjen Ingen mennesker er ulovlige

3 kommentarer:

Janke sa...

Wow - dette var et sterkt innlegg - i lys av saken vi diskuterer!!
Meget bra!

linesbibliotek sa...

Så fint å se Brecht gjøre nytte for seg på en blogg! Brecht er dessverre en litt glemt forfatter når det gjelder viktige tema, hva nå det enn skyldes... Uansett: Godt at noen henter ham fram igjen og virkelig gjør ære på ham! :-)
(Og underskriftskampanjen er selvfølgelig signert)

Oda sa...

Janke: Det var veldig spesielt å sitte å lese det i går - rett fra støttemarkering, og så tilfeldigvis bla opp på det...

Line: Har inntrykk av at han er mer poppis i teaterkretser enn i litteraturkretser. Dikt og skuespill er jo ikke det som blir lest mest av. Men han er absolutt verdt å bruke tid på.